Onderhouden van de website

Ook de website moet je onderhouden

Niet alleen de teksten en afbeeldingen van een website moet je bijhouden. Ook de website zèlf moet je onderhouden. In dit artikel vertel ik je een aantal dingen waar je op moet letten. Als eerste is het goed om te weten dat er twee soorten websites zijn. De website die geheel op maat is gemaakt (maatwerk) en een website met een kant en klaar systeem zoals WordPress, Drupal of Joombla (met een content management systeem).

Een kant en klaar systeem – content management systeem

Bij de kant en klare website is het eigenlijk eenvoudiger om te onderhouden. Bij dit soort websites is het, misschien te simpel gezegd, met een druk op de knop uitgevoerd. Tenminste, dat denken eigenaren van websites vaak.  Dit is dus niet het geval. Pas op, ook met een kant en klaar systeem moet je voorzichtig te werk gaan. Zeker als er al een tijd geen updates meer zijn uitgevoerd voor het kant en klare systeem of de plug-ins. Je kan door versieverschillen misschien wel fouten veroorzaken. Het is daarom aan te raden om eerst een back-up te maken van de gehele site, inclusief database, en dan een update uit te voeren. Als er dan iets fout gaat kan je alles weer ‘terugzetten’.

Let bij het updaten goed op de versies en wat er allemaal is veranderd. Wat ik je ook wil aanraden is dat bij de keuze van een bepaalde plugin je kijkt naar de laatste keer dat de plugin is bijgewerkt!

Onderhouden van een op maat gemaakte website

Dit is een stuk lastiger en soms ook complexer; het onderhouden van een op maat gemaakte website.  Vaak is dit type site gemaakt door 1 persoon of een bedrijf. Je bent dus afhankelijk. Hier heb je dan te maken met een website die gemonitord dient te worden en zo nu en dan moet worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld door het regelmatig draaien van verschillende soorten testen kan je dit controleren. Je komt er dan achter of je site nog werkt of geupdate moet worden.

Wat meestal het geval is is dat de versie van bepaalde scripts niet meer worden gebruikt of dat sommige standaarden niet meer worden ondersteund door browsers.

Onderhouden van de webruimte (hosting)

Wat ik je zeker wil aanraden is om niet zelf te gaan rommelen met de hosting. Dus de plek op het internet waar de website staat. Er zijn mensen die hier voor hebben geleerd en precies weten wat ze moeten doen. Laat hen die dingen doen zij goed kunnen en andersom.

Ervaringen met een CMS website

2 keer heb ik een ervaring gehad met het niet updaten van plug-ins. Een keer zag ik dat de website al twee jaar niet bijgewerkt was. De site was zo groot (in mb’s) geworden dat een back-up maken erg lang duurde. De database was corrupt geworden en sommige plug-ins werden al heel lang niet meer ondersteund. Een andere ervaring was dat er bij een website zoveel verschillende plug-ins waren geïnstalleerd dat er een wirwar was ontstaan in het ‘hart’ van de website. Hierdoor was een nieuwe plug-in installeren zo riskant geworden dat ik het beheren van deze website niet meer aandurfde. Mijn advies was dan ook om een nieuwe website te laten ontwikkelen.

Dus zoals je hebt kunnen lezen is het onderhouden van de website zelf ook belangrijk. Wil je meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact op. Wie weet kan ik wat voor je betekenen?